Σκόρπιες σκέψεις για το αποτέλεσμά των Ευρωεκλογών

1. Η αποχή ήταν μεγάλη αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι αν η αποχή ήταν σε λογικότερα επίπεδα τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά τουλάχιστον για τους πρώτους 5 συνδυασμούς.
2. Το ΑΚΕΛ πήρε σχεδόν το ίδιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές και στις τελευταίες προεδρικές.
3. Η Συμμαχία πολιτών πήρε 1.5% περισσότερο ποσοστό από όσο έχασαν σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Το 1.5% πιθανόν να προήλθε από το Ευρωκο από όπου προέρχεται αριθμός στελεχών του. Η μετακίνηση από ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ προς Συμμαχία ήταν απορία του γεγονότος ότι οι έδρες τους θεωρούνταν λίγο πολύ δεδομένες και ότι παιζόταν η έκτη έδρα μεταξύ ΑΚΕΛ - Συμμαχίας πράγμα το οποίο εκ του αποτελέσματός δεν ίσχυε. Το ΑΚΕΛ είχε περίσσευμα στη 2η κατανομή 26700 ενώ η Συμμαχία πήρε 17549 ( Η ΕΔΕΚ 19894 και το ΔΗΚΟ 28044).
4. Η 6η έδρα δόθηκε σε κάτω από 20000 ψήφους ( το 2009 ήταν πάνω από 30000)
5. Παρά το γεγονός ότι 30000 Τ/Κ δεν βρίσκονταν στον εκλογικό κατάλογο αμφιβάλω αν αυτοί που θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμά και δεν μπόρεσαν να το ασκήσουν θα ξεπερνούσαν τους 1000. Άρα δεν θα επηρέαζαν το τελικό αποτέλεσμα.
6. Απορία: Με δεδομένο ότι το μήνυμα ελπίδας πήρε σχεδόν 4% θα μπει και αυτό στο Εθνικό Συμβούλιο όπως η Συμμαχία;
7. 3,5 χιλιάδες Ε/Κ ψηφίσαν Τ/Κ υποψήφιο.
8. 2,246 Τ/Κ άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.
9. Ο Σενέρ Λεβέντ αν και ανεξάρτητος και προερχόμενος άπο την Τ/Κ κοινότητά πήρε πάνω από 1%.
10. Απορία. Αν ο πολιτικός λόγος της Δρασυ ήταν λιγότερο αντισυστημικός θα είχε καλύτερα αποτελέσματα;
11. Η αύξησή της αποχής προέρχεται κυρίως από την απουσία μετατροπής εξαγγελιών σε πράξεις με προεξέχων το Κυπριακό. Εκεί οπού για πολλοστή φορά οι δυνάμεις οι δυνάμεις εκείνες που υποστηρίζουν Ομοσπονδιακή λύση να πετυχαίνουν εκλογική νίκη αλλά να μην κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην λύση.

Αυτά

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.