Εκλογικά συστήματα – Σοβαρά κράτη Vs Μη σοβαρά ψευδοκράτη

Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να παρουσιάσει τα εκλογικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα κράτη ώστε να καταδείξει το λανθασμένο κατά την άποψη μου της οριζόντιας ψηφοφορίας. Ότι δηλαδή η εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας θα μας οδηγήσει από ένα κακό εκλογικό σύστημα σε ένα χειρότερο.

Αγγλία, ΗΠΑ : Μονοεδρικό πλειοψηφικό με απλή πλειοψηφία (όπως εκλέγεται ο δήμαρχος στην Κύπρο)
Γαλια : Μονοεδρικό πλειοψηφικό με απολυτή πλειοψηφία δυο γύρων (όπως εκλέγεται ο πρόεδρος στην Κύπρο)
Αυστραλία¨- Βουλή Μονοεδρικό πλειοψηφικό με απόλυτη πλειοψηφία ενός γύρου (με ψήφους κατά σειρά επιλογής 1,2,3).
Γερμανία – Διεδρικο μεικτό σύστημα. Η πρώτη έδρα πάει στον υποψήφιο που πλειοψηφεί και η δεύτερη έχει σκοπό να πετύχει το αναλογικό του συστήματος.
Αυστραλία – Γερουσία – Μονή μεταφερόμενη ψήφος (εκλογικές περιφέρειες με 12 έδρες)
Ιρλανδία - Μονή μεταφερόμενη ψήφος (εκλογικές περιφέρειες με 3 έως 5 έδρες)
Νέα Ζηλανδία – Μεικτό σύστημα. 70 μονοεδρικές περιφέρειες με απλή πλειοψηφία και 50 έδρες με σκοπό να πετύχει το αναλογικό του συστήματος.

Ισλανδία – Απλή αναλογική με 8 έως 13 έδρες ανά περιφερια.
Ισραήλ – Απλή αναλογική μονής περιφέρειας χωρίς σταυρούς προτίμησης.
Κύπρος - Απλή αναλογική με μεγάλη διαφορά μεταξύ της μεγαλύτερης και μικρότερης εκλογικής περιφέρειας
Ελλάδα – Αναλογικό με μεγάλη διαφορά μεταξύ της μεγαλύτερης και μικρότερης εκλογικής περιφεριας

Ο μόνος τόπος που γνωρίζω να έχει οριζόντια ψηφοφορία είναι το ψευδοκράτος.

Πιο κάτω αναφέρω μερικά γενικά σχόλια, σκέψεις και συμπεράσματα
1. Στις περιπτώσεις μονοεδρικών (ή και ολιγοεδρικών ) περιφερειών υπάρχει άμεση αντιπροσώπευση των πολιτών στο κοινοβούλιο.
2. Άλλο πράγμα είναι η εκλογική περιφέρεια και άλλο η διοικητική περιφερια.
3. Στις περιπτώσεις πολύ μεγάλων περιφερειών( π.χ Λευκωσίας , Β Αθηνών κτλ ) υπάρχει άμεση σύνδεση εξωθεσμικών παραγόντων (κυρίως ΜΜΕ) στο ποιος εκλέγεται και ποίος όχι σε όλα τα κόμματα
4. Η μάχη για εκλογή σε αμιγή αναλογικά συστήματα γίνεται εντός των κομμάτων και όχι εντός της κοινωνίας με αποτέλεσμα τα εκλέγονται πιο φανατικοί αντί μετριοπαθείς στο κοινοβούλιο.
5. Μεγαλύτερο το κόστος συμμετοχής σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες από ότι σε μικρότερες.
6. Πολίτες με δίκαια ή άδικα αιτήματα μπορούν να προσεγγίσουν βουλευτές όλων των κομμάτων. Σε μονοεδρικά συστήματα επειδή δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε καμιά περιφέρεια πλην αυτής που ψηφίζουν τα άδικα αιτήματα μπορούν να απορριφθούν ευκολότερα. Δεν έχουν άλλο βουλευτή να αποταθούν πλην του δικού τους.
7. Σε πλειοψηφικά συστήματα τα κόμματα που έχουν δυνατότητα να πάρουν την έδρα βάζουν μετριοπαθή και εργατικά στελέχη τους με σκοπό να εξασφαλίσουν τους αναποφάσιστους που θα καθορίσουν σε ποια παράταξη θα πάει η έδρα.
8. Το μονοεδρικό πλειοψηφικό είναι διαφορετικό από το πολυεδρικό που ίσχυσε στην Κύπρο πριν το 1981 όταν η πρώτη παράταξη έπαιρνε όλες τις έδρες.
9. Οριζόντια ψηφοφορία σε μεγάλη περιφέρεια μπορεί να οδηγήσει ανεξάρτητους θεωρητικά βουλευτές στην βουλή, εξαρτημένους όμως από κάποιο ή κάποια ΜΜΕ ή άλλους εξωθεσμικούς παράγοντες.
10. Σε μονοεδρικά συστήματα οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι πιο κοντά στους πολίτες πάρα σε όργανα του κόμματος.
11. Στην Αγγλία τον αρχηγό του κόμματος τον εκλεγεί η κοινοβουλευτική ομάδα.
12. Μονοεδρικά συστήματα δεν υπάρχουν μόνο σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες άλλα και σε προεδρικές όπως η ΗΠΑ.

Με βάση τα πιο πάνω πιστεύω ότι αλλαγή του εκλογικού συστήματος με σκοπό την βελτίωση της δημοκρατίας πρέπει να γίνει προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της οριζόντιας ψηφοφορίας.
Με δεδομένο το προεδρικό σύστημα της Κύπρου πιθανά εκλογικά συστήματα για την Βουλή των αντιπρόσωπων θα ήταν
1. Διατήρησή Απλής αναλογικής με αύξηση των εκλογικών περιφερειών. Δηλαδή τριχοτόμηση της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας και διχοτόμηση των εκλογικών περιφέρειων Λεμεσού και Αμμόχωστου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε μείωση της δύναμης των ΜΜΕ στο επηρεασμό του ποίος εκλέγεται
2. Εφαρμογή μεικτού συστήματος Γερμανικού τύπου μονής όμως ψήφου (για να αποφευχθεί εκλογή κομματικών υποψηφίων δήθεν ανεξάρτητων). Σε μια τέτοια περίπτωση το 1ο κόμμα κάθε περιφέρειας θα παίρνει την έδρα στη 1η κατανομή και στην 2η κατανομή θα έχουμε την εφαρμογή του αναλογικού. Τα μικρότερα κόμματα ουσιαστικά θα περνούν έδρες στις περιφέρειες που έχουν πάρει ψηλότερα ποσοστά.
3. Πλήρης εφαρμογή Μονοεδρικού πλειοψηφικού κατά προτίμηση Αυστραλέζικου τύπου. Σε τέτοια περίπτωσή θα επικρατούσαν οι μετριοπαθέστεροι των μεγάλων κομμάτων.

Για την εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας τυχόν εφαρμογή του τρόπου εκλογής των Βουλευτών στην Αυστραλία (με σειρά προτίμησης) οδηγεί σε εκλογές ενός γύρου και χωρίς τα υποτιμητικά για την δημοκρατία τραγελαφικά που γίνονται μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής. Το συγκεκριμένο σύστημα ισχύει στην εκλογή πρόεδρου στην Ιρλανδία.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι στον κόσμο υπάρχουν διαφορά εκλογικά συστήματα και μπορούμε να τα μελετήσουμε ώστε να καταλήξουμε στο καταλληλότερο για την περίπτωση μας. Και σαν ποιες χώρες θέλουμε να είναι η πολίτικη ζωή στην Κύπρο. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.